WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda, günümüzün en bilindik İçerik Yönetim Sistemleri’nin (CMS) başında gelen WordPress oluşumundan bahsedeceğiz ve WordPress kurulumu nasıl yapılır buna değineceğiz. Öncelikle daha önce duymayanlar ya da ilk defa kullanacaklar için WordPress nedir ondan bahsedelim ve sonrasında kurulum işlemlerine bir göz atalım.
WordPress Nedir?
WordPress (wordpress.org), insanların herhangi bir kodlama bilgisi olmadan içerik paylaşmalarını sağlayan bir içerik yönetim sistemidir. WordPress üzerinden ücretsiz ve kısa bir sürede web sitesi oluşturabilir ve WordPress altyapısı ile çok güçlü web siteleri oluşturabilirsiniz. Genel olarak WordPress nedir? Diye sorulduğunda şu iki ayrım mutlaka bilinmelidir: WordPress.com mu yoksa wordpress.org mu kast ediliyor? Çünkü her ikisi de farklı sistemlerdir ve aralarında farklılıklar vardır. Ancak biz, yazıda wordpress.org sitesi hakkında bilgi vereceğiz.
Eğer bir web sitesi açmak istiyorsanız ve hosting ile alan adınızı aldıysanız son olarak kodlama kısmı kaldı demektir. Bir yazılım yükleyerek ve sitenizi oluşturursunuz. Ancak kodlama bilmiyotsanız WordPress’ten faydalanabilirsiniz. Tıpkı ekmek yapmayı bilmeyenlerin bakkaldan ekmek alması gibi kodlama bilmeyenler de kısa sürede wordpress dosyalarını sunucu veritabanına yükleyerek sadece 5 dakikada web sitelerini açabilirler.
Binlerce farklı ücretsiz tema ve eklentiye sahip olan WordPress altyapısı, günümüzde tüm internet sitelerinin 3’te 1’ine destek vermektedir. Bu nedenle dünya üzerinde en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinin başında gelmektedir. Bunun nedeni ise oldukça geniş özellikleri herhangi bir ücrete tabi tutmadan sunmasıdır.
WordPress üzerinden e-ticaret siteleri de dahil her türde web sitesi açılabilir ve bu siteler üzerinden para kazanılabilir. Hazır bir paket olan WordPress, açık kaynak kodlu bir yazılım olması nedeniyle düzenli aralıklarla güncelleştirilmektedir. Bu sayede hem daha güvenilirdir hem de büyük bir topluluğu içerisinde barındırır. Yani WordPress ile yalnız değilsiniz!
Peki, WordPress Nasıl Kurulur?
Oldukça basittir ve birden çok aşaması vardır. İlk aşama, hosting firmanıza ticket atarak “Wordpress yazılımının siteme kurulması için yardım istiyorum.” yazılmasından ibarettir. Bu sayede istediğiniz siteye en kısa süre içerisinde WordPress yazılımı yüklenir ve verilen cevapta giriş bilgileriniz paylaşılmış olur. Ancak bazı hosting firmaları bu işlemi ücretsiz olarak yapmayabilir. Bu nedenle ilk aşamayı deneyin ve olumsuz bir dönüt alırsanız ikinci aşamaya geçin.
İkinci aşama, hosting sayfasından Cpanel’e giriş yapıp Application Installer sayfasından yazılımı yüklemektir. Her Cpanel içeriğinde yer almasa da birçoğunda bulunur. Cpanel ana sayfasının en altında bulunan uygulama yükleyicisine tıklayarak (eğer varsa) WordPress yazılımının en güncel sürümünü yükleyebilirsiniz. Kurulum işlemleri sadece 5 dakikanızı alır. Bu sayfada; site adını, logosunu, giriş bilgilerini ve e-posta adresinizi yazmanız gerekir. Sonrasında sitealanadı.siteuzantısı/wp-admin sayfasından giriş yapabilirsiniz. Örnek olarak https://www.example.com/wp-admin veya /wp-login
Üçüncü aşama ise, sunucu dosyalarına erişerek WordPress yazılımını buraya yüklemektir. Filezilla programını orijinal sitesinden indirin. Sonrasında hosting paketinizdeki bilgiler sayfasından sitenizin ftp bilgilerini öğrenin. Bu bilgileri Filezilla uygulamasına girerek sitenizin sunucu dosyalarına erişin. WordPress ana sayfasından en güncel WordPress sürümünü indirin. Sürümü indirdikten sonra zip klasöründen çıkarın ve sitenizin sunucu dosyalarının bulunduğu klasöre ekleyin. Buraya ekledikten sonra WordPress dosyalarındaki wp-config-sample dosyasının sample kısmını silin ve dosya içeriğindeki bilgileri ftp giriş bilgilerine göre düzenleyin. Sitenize girdiğinizde artık sizler de bir WordPress yazılımına sahip olmuş olacaksınız.
Bu aşamalardan herhangi birini yaparak sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede WordPress yazılımını yükleyebilirsiniz. Aşamaları en kolaydan en zora doğru sıraladık ve bu nedenle ilk aşamadan başlayarak çözüm yollarını denemenizde fayda var.