Hangi Konularda Nasıl Blog Yazmalıyım?
İnternet ortamında yayıncılık yapmak, basılı yayıncılıktan daha karlı bir hale gelmiştir. Zira internet, imkanlar ve fırsatlar dünyasıdır. Bu dünyada yapabileceklerinizin ve yazabileceklerinizin sınırı yoktur. Fakat hangi konuda blog yazılacağı insanlar için hep bir muammadır. Zira blog sitesi yazmanın amacı herkes için aynı olmaz. Kimileri para kazanmak isterken kimileri de daha fazla insana erişmek ister. Bu durumda farklı konuların seçilmesi gerekir zira bazı konulara ilgi düşükken bazı konulara ilgi yüksektir. Ancak ilgisi yüksek olan konular gündem ağırlıklıysa, ilgi bir anda da kaybolabilir. Demek istediğimiz şey, para kazanma söz konusu olunca farklı, daha fazla insanı takipçi olarak edinmek söz konusu olunca farklı konular önemlidir. Bu konuları ise farklı örneklerle bulabiliriz.
Blog Yazmanın Amacı Hakkında
Blog yazmak sizin için keyifli bir işlem midir yoksa gerekli bir işlem midir? Yani blog yazmayı bir araç olarak mı yoksa amaç olarak mı değerlendiriyorsunuz. Bu iki soru, hangi konuda Kişisel Blog yazmanız gerektiğinizi yüksek bir oranda belirler. Eğer siz sadece daha fazla insanın yazınızı okumasını istiyorsanız, genel konular üzerinden blog yazıları yazabilirsiniz. Örnek olarak tarih üzerinden yazılar yazabilirsiniz. Zira tarih konuları değişmez ve güncelliğini de kaybetmez. Malazgirt Savaşı ya da Kanuni Sultan Süleyman hakkındaki bilgiler yüzyıllardır merak edilmektedir. Bu bilgiler ne güncelliğini kaybedecek ne de ilgisini.
Bu durumda yapılması gereken diğer bir şey, blog yazımında para kazanmanın ne kadar değerli olduğudur. Herkes para kazanmak ister ancak bazıları için bu durum kaygı konusudur. Maddi kaygılar güderek blog yazıları yazmak istiyorsanız, tarih hakkındaki yazılar ne yazık ki size gerekli kazancı sağlamayabilir. Zira tarih çok dar kesimin ilgi alanıdır. Siz ise daha güncel ve daha ilgi çekici bir alana yönelmelisiniz. Mesela bir oyun tanıtımı ya da bir makyaj malzemesi tanıtımı yapılması, geniş bir kitleye hitap edecektir fakat kalıcı olmayacaktır. Zira oyunlar her sene eskir ve yenileri çıkar. Bu oyunlara ilgi zamanla azalır. Zamanında tetris ile ilgili bir yazı yazmış olsaydınız genel bir kesim okumuş olacaktı. Ancak şimdi sadece nostalji severler için ilgi alanı olarak görülüyor ve çok dar bir kesim ilgileniyor.
Eğer sadece pasif bir gelir elde etmek istiyorsanız, her alanda yazı yazabilirsiniz. Zira her alanda mutlaka bir okuyucu kitlesi bulunmaktadır. 60’lı yıllarla ilgili bir blog yazısı yazarsanız, toplam blog okuyanların belki de %2’lik bir kısmına hitap edersiniz ama yine de edersiniz. Eğer Survivor ya da gündelik bir dizi hakkında bir blog yazısı yazarsanız, genel kitlenin %60’ından fazlasına hitap edersiniz ancak seneye bu yazıların hiçbir değeri kalmaz. Yani siz her zaman az ama öz kitle edinin ve bu kitle kalıcı olsun. Bu da belirli konsept blog yazılarında olur.
Blog Yazarak Para Kazanmak
Hevesle bir blog sitesini açtınız fakat gelir elde edemiyor musunuz? Dediklerimize uygun olarak şöyle bir skala oluşturun: Para kazanma kaygısı 0-10 arası, okunma sayısı kaygısı 0-10, güncellik kaygısı 0-10 ve kalıcılık kaygısı 0-10 arasında değerlendirilmelidir. Eğer para kazanayım da nasıl olursa olsun diyorsanız güncel meselelere ilgi çekin. Eğer ben sadece okunayım yeter diyorsanız belirli bir kesimi sürekli olarak ilgilendiren (emeklileri, sporcuları, gezginleri vs) blog yazıları yazın. Eğer güncellik sizin için temel meseleyse daha çok haber içerikli blog yazılarına ağırlık verin ya da kalıcılık kaygısı güdüyorsanız tarih ve benzeri bilimsel konularda blog yazıları yazın. Tüm mesele budur.
Yöntemler
Şimdi gelelim blog yazıları yazarak ne gibi bir miktar kazanılır ve kazanmak için neler yapmalı. Tabi önce Blog isim Önerileri diyerek isim analizi yapmamız gerekiyor. İlk olarak reklam veren bir ajanstan ya da kuruluştan reklam almanız gerekir. Bunun için Adsense’i tavsiye etmekteyiz. Çünkü hem daha güvenilir ödeme alırsınız hem de Adsense onayı almak kolaydır. Bu sayede Google’ın verdiği reklamları sitenizde yayınlayarak sitenizde para kazanabilirsiniz. Yapmanız gereken sitenizi açıktan sonra içerisine birkaç yazı ekleyip çekidüzen vermek ve Adsense başvurusu yapmaktır. Başvuru birkaç hafta içerisinde sonuçlanır ve sonuç bildirilir.
İkinci yöntem olarak özel reklamlar alabilirsiniz. Ancak bu reklamları almak için sitenizin belirli bir sayıda ziyaretçi alması gerekir. Burada da okunma sayısı önemlidir. Görüldüğü üzere farklı kaygılar üzerinde belirli bir bağ yer almaktadır. Eğer daha fazla okunursanız daha fazla para kazanabilir ve daha kalıcı olabilirsiniz. Kısacası daha fazla okunmak sizin için temel kaygı olursa başarı oranı artar. Ancak güncellik kaygısında, sitenize sürekli olarak güncel yazılar eklemelisiniz ve eğer bir süre sonra güncel yazılar ekleyemezseniz, eklediğiniz diğer yazılar çabuk eskir ve para kazanamazsınız. Böylece kimse hit almayan bir siteye reklam vermek istemez. Yani en azından günde bin kişi sitenize girebilmelidir. Böylece özel olarak reklam alabilirsiniz. Özel reklam almanın avantajı ise, Adsense gibi büyük kuruluşlardan daha fazla kazandırmasıdır. Fakat risk faktörünün daha yüksek olduğunu unutmamak gerekir.
Üçüncü yöntem olarak tanıtım yazıları yayınlayabilirsiniz. Günümüzde bu durum sıklıkla yapılmaya başlandı. Farklı bir web sitesinin tanıtımını kendi blog sitenizde yaparsanız bu sayede kısa sürede daha fazla para kazanırsınız. Ancak tanıtım yazılarıyla dolu bir siteye de kimse kolay kolay girmez. Bu nedenle ayda bir defa ya da yazı yazma sıklığınıza göre haftada bir defa tanıtım yazısı alabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz kriterlere göre kendinize uygun bir konsept seçebilirsiniz. Bilmelisiniz ki kimse size kesin kazanç getiren bir sır vermez. Zira herkes para kazanmak istiyor ve bulurlarsa ilk kendileri kullanırlar. Sizler de sezgilerinize güvenin ve bu bilgilere kulak verin.