Mobil teknolojinin yakaladığı gelişim ivmesinin teknoloji kullanıcısına sunduğu avantajlar, internet devlerinin mobili hedef alan hizmetleri, dijital dünyanın mobile entegrasyonunu zorunlu kılıyor. Özellikle internetin en büyüğü olarak Google’ nin algoritma güncellemeleri bu konudaki belirleyici en önemli faktör. Google, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği mobil algoritma güncellemesi ile birlikte bireysel ve kurumsal tüm internet paydaşlarının Google’ de mobil aramalarda öne çıkmak için mücadele etmeye başlamasına neden oldu. Google mobil algoritma güncellemesiyle birlikte mobil site sayısında 4.7% gibi bir artış meydana geldi. Bu gibi veriler, internette önemli bir dilimin mobil uyumluluk için henüz hazır olmadığını gösteriyor ki mobil dostu site oluşturarak, şimdiden mobilde birkaç adım öne geçmek mümkün oluyor.
Sitenizin Mobil Uyumluluk Durumunu Kontrol Edin
Google, mobil algoritma güncellemesini sağlarken, işletmelere de bu konuda kullanım kolaylığı sağlayan destek hizmetleri veriyor. Bu doğrultuda Google’ nin mobil dostu testini, siteniz için uygulayarak, durumunu direkt olarak görebilirsiniz. Ancak bu mobil uyumluluk testinde sayfa bazında değerlendirmenin yapıldığına dikkat etmelisiniz. Bu yüzden öncelikle sitenizin ana sayfası için, daha sonra diğer sayfaları için test yapmalısınız. Eğer ana sayfa testi mobil dostu değil şeklinde bir sonuç alırsanız, bu sitenizin diğer sayfalarının da olmadığını gösterir. Bu durumda sitenizin mobil dostu olması için çözüm sağlamalısınız.
Sitenizdeki Mobil Dostu Sorunlarını Çözün
Google mobil uyumluluk testinden siteniz geçememiş ise sağlayabileceğiniz en etkili ve en hızlı çözüm doğrudan site tasarımının mobil duyarlılığının olmasıdır. Yani site tasarımınızı mobil uyumluluğu bulunanlarla değiştirmeniz hem pratik hem de güvenilir bir çözüm sağlayacaktır. Günümüzde diğer bir alternatif olarak mobil için ayrı site çözümü de kullanılabiliyor. Ancak bu yöntem iki site yönetimi başta olmak üzere pek çok sorun ve hata olasılığı ortaya çıkartacaktır. Bu yüzden mobil uyumluluğu bulunan site tasarımlarına direkt geçiş, bu aşamada en ideal çözüm niteliği taşıyor.
Kullanıcıya Hitap Eden Kaliteli İçerik Üretimi
Masaüstünde olduğu gibi mobil arama sonuçlarında da kaliteli ve özgün içerik en önemli bileşenlerden birisidir. Kaliteli ve kullanıcı odaklı içerikler, Google tarafından kaliteli içerik olarak değerlendirilir. SEO kriterlerine uygun, akıcı ve bilgilendirici içerikler bu aşamada çok önemlidir. Ancak mobilde gelen en önemli farklardan birisi de kullanıcının konuya/bilgiye direkt ulaşımıdır. Mobil dünya, kullanıcıların pratik işlem ihtiyaçlarına yanıt verme üzerine kurulu olduğunu unutulmamalıdır. Yani Google’ de arama yapıldığında aranan konu veya hizmetin tüm bilgilerinin sitede direkt olarak kullanıcı tarafından alınabilmesi gerekir.
Mobil Arama Etkileşim Verilerini Analiz Edin
Sitenizde bir sonraki adımda çalışmalarınızın bir tür sonucunu değerlendirmenizde çok önemlidir. İlk adımlardaki çalışmalar kısmi olarak mobil dostu site bilgisini teknik açıdan verir. Ancak mobil arama etkileşimlerinizi ve geri dönüşümleri belirten verileri düzenli olarak incelemelisiniz. Google, mobil için tablet bilgisayar verilerini dikkate almadığını da unutmamalısınız. Buradaki sonuçların iyi bir yüzdede olması mobil dostu ve aynı zamanda kullanıcı dostu bir siteye sahip olunduğunu gösterir. Ancak iyi değil ise özellikle SEO ve içerik kriterleri başta olmak üzere ilk adımları yeniden değerlendirmenizde fayda var.
Sitenizin mobil kullanıcı deneyimi hatalarını net şekilde görebilmeniz ve mevcut hataları düzenlenmenizde kullanıcı deneyimini arttıracak etkiler oluşturur. Bu konuda özellikle site sayfa hızları, mobil alanda çok önemlidir. Bu değerlendirmeleri Google’ nin mobile ilişkin destek hizmetlerinden birisi olan ‘Google Page Speed Insights’ aracını kullanarak, görüntüleyebilirsiniz. Bu destek hizmeti üzerinden sitenizin sayfa hızı gibi sorunlarını direkt olarak görebilir ve çözüm için Google kriterleri üzerinden öneriler alabilirsiniz.
Google Dizin Kaydını Tekrar Oluşturun
Mevcut mobil dostu sorunlarından kurtardığınız, Google mobil algoritma güncellemesine uygun olarak tasarım, içerik ve mobil kullanılabilir kriterlerini oluşturduğunuz zaman tekrar kayıt oluşturun. Google dizin kaydını tekrar gönderebilmek için ‘Google Site Yöneticisi Araçları’ destek hizmetini kullanabilirsiniz. Yapılan değişikliklerin Google tarafından tekrar taranmasını ve sitenizin internetteki hak ettiği konuma ulaşmasını sağlayacaktır. Bu işlem aslında süreci hızlandırır. Yani Google zaten bu tarama işlemini belirli bir periyotta gerçekleştirecektir. Google’ nin yeni tarama ile mobil dostu uyumluluğunu belirlemesi, bundan sonra mobil alanda kullanıcılara daha fazla içerikle ulaşabilir pozisyonda olmanızı sağlayacaktır.
Bu aşamada Google’ nin yeni değişiklikleri kabul etmesiyle birlikte artık sitenizin hem kullanıcı dostu hem de mobil dostu olduğunu kanıtlamış olursunuz. Bu aşamadan sonra mobil alanda rakiplerin önünde yer almak, mobil trafik verilerini arttırabilmek için, tüm trafik verilerini düzenli olarak takip ederek, kullanıcının beklentilerini belirleyerek, doğru çalışmalarla gelişiminizi kesmeden, sürdürmeye devam etmelisiniz.