Google Analytics’ten Öğrenebileceğiniz 5 Yararlı SEO Bilgisi

Google’ ın site sahipleri için sunduğu çeşitli araçlar, optimizasyon ve pazarlamaya yönelik ciddi bilgiler edinilmesini sağlamak. Bu aşamadan sonra tamamı faydalı olan bu bilgilerin, site sahipleri tarafından kullanılması, rakiplerinize karşı ciddi avantajlar elde etmenize neden olacak türdendir. Sitenizin etkileşimine dair verilerden, dönüşümlerin çeşitli ölçütlerine kadar ver elde edebileceğiniz Google Analytics’ ten öğrenebileceğiniz 5 yararlı seo bilgisi benzersizdir.

Mobil Trafik Analizi

Mobil ziyaretlerin ne denli önemli olduğunu her site sahibi artık biliyor. Her geçen gün önemini ve trafik oranını arttıran bu ziyaretçi türünün, ziyaretlerinin takip edilmesi yeterli değil. Mobil ziyaretçilerin sitenizde gerçekleştirdiği tüm eylemleri inceleme ve etkileşimlerini analiz etmenizde büyük faydalar var. Mobil dönüşlerin tekil sayfa olarak görüntülenmesini sağlamanız önemli. Hemen çıkma oranını dikkatli şekilde takip etmeniz diğer bir önemli nokta. Bu sayede tekil sayfalarla ilgili var olan problemleri belirlemeniz daha kolay olacaktır. Mobil ve masaüst hemen çıkma oranlarını karşılaştırarak, neyin yanlış olduğu konusunda birçok farklı fikir sahibi olabilirsiniz.

Özel Segmentler

Google Analytics’ i verimli bir şekilde kullanabilmeniz için geliştirilmiş olan özel segmentler, nedense halen site sahipleri tarafından kullanılmıyor. Bu segmentler sayesinde, Tüm ziyaretçi trafiğinin ziyaretçilere, demografik verilere ve kanallara göre incelemenizi sağlaması benzersiz bir avantaj oluşturuyor. Özel segmentler sayesinde sitenize gelen tüm ziyaretçi trafiğinin, alışkanlıkları ve sitenizde neyle daha fazla ilgilendiklerine dair birçok veriyi sürekli izleyebilme şansı oluşturabiliyorsunuz. Bu durum elbette nelere dikkat etmeniz gerektiğini, hangi içeriklere daha çok ağırlık vermeniz gerektiği gibi birçok SEO sorunsalının çözümü noktasında inanılmaz başarılı işler ortaya koyuyor.

Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranı adından da anlaşıldığı gibi, sitenizi ziyaret eden trafiğin, sitenizde bir sayfayı görüntüledikten sonra, o sayfa da kalma oranını belirliyor. Hemen çıkma oranlarının yüksek olması, ziyaretçilerin sitede beklentilerine karşılık bulamadıklarının bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. Bu soruna belki de ilgili aramada ulaşılan sayfanın kötü içeriği ve kullanıcı deneyimi açısından teknik sorunların oluştuğu anlamlarına da gelebilir. Ancak hemen çıkma oranının yüksek olması, her şekilde bir veya birkaç soruna işarettir.

Sitenin tasarında ki sorunlar, kullanıcıların kötü bir deneyim yaşamasına sebep olabilir. Yada site anahtar kelimeye karşılık gelen beklentileri karşılamıyor olabilir. Google Analytics’ te bulunan zaman dilimi ayarlı ve hemen çıkma oranını çeyrekli periyotlarda incelemeniz, sorunun ne olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunma şansınız olacak.

Site İçi Arama

Sitenizde bir site içi arama özelliği bulunuyorsa, kullanıcıların bu özelliği kullanarak neleri aradığını öğrenme şansınız oluşur. Bu veriler size ziyaretçilerin sitenizle ilgili beklentileri konusunda ciddi bilgiler verebilir. Site içi arama özelliğinin, ziyaretçiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılması aslında iyi bir veri değil. Böyle bir durum sitenizin menü veya linkleme konusunda sorunları olduğunun bir göstergesi. Bu anlamda bir artışın olması, neye dikkat etmeniz gerektiği konusunda hassas bir bilgi edinmenize neden olacak. Aynı zamanda aramalar da yapılan anahtar kelimeler, ziyaretçilerin sitenizden beklentilerine karşılık içerikler oluşturmanızı sağlayabilecek önemli bir veri kaynağı. Örneğin ziyaretçilerin belirli aramaları yoğun yapmasına karşılık, bu alanda yaptığınız çalışmalara yönlendirme yapabilme şansı oluşturabilirsiniz.

En İyi Dönüşüm Alan Sayfalar

Google Analytics sayesinde, sitenizde bulunan her sayfanın geri dönüşüm oranları ve performanslarıyla ilgili detaylı verilere ulaşabilirsiniz. Bu konuda sahip olduğunuz bilgiler, kullanıcıların davranışları ve sunduğunuz sayfaların dönüşüm performanslarıyla ilgili çok geniş bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.

Davranış -> Site İçeriği -> Açılış Sayfaları yolunu izleyerek, sayfalarınızın üçer aylık veya yıllık olarak, verilerini incelemeye hemen başlayabilirsiniz.

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir