Google Adwords Nedir? Ne İşe Yarar
Reklamlar, günümüzün en ciddi para kazanma yollarından birisidir. Google Ads (Eski Adı Google AdWords), reklam verenlerin tıklanabilir reklamlarının Google’ın arama sonuçlarında görünmesi için belirli anahtar kelimeler için teklif verdikleri Google’ın reklamcılık sistemidir. Reklam verenler bu tıklamalar için ödeme yapmak zorunda olduğundan, Google aramadan bu şekilde para kazanır. Kısacası, reklam yayınlayarak işletmenizi büyütmenizi sağlayan bir araçtır ve ücretlidir. Eğer bir işletme, Google üzerinde doğal yollarla yeteri kadar hit alamıyorsa, Google Ads sisteminden faydalanarak daha fazla hit alabilir ve satışlarını artırabilir.
Bu sistem, Google tarafından geliştirilmiştir ve bu nedenle tamamen güvenilirdir. Ödeme dengelerini, reklamlara verdiğiniz ücretleri ve bunların izlenme başına oranlarını inceleyebilirsiniz. Geniş bir panele sahip olması, Google Ads hizmetinin en büyük avantajlarından birisidir. Ek olarak mobil ve bilgisayar üzerinden de rahatlıkla kontrol edilebilen panel, sizlere belirli ipuçları ve avantajlar da sunmaktadır.
Nasıl Çalışmaktadır?
Google Ads sisteminin çalışma prensibi oldukça basittir. Ancak anlamak için öncelikle temel kavramları bilmek önemlidir. Temel kavramlar ise şunlardır:
Teklif: Teklif, bir reklama verdiğiniz değer olarak adlandırılır. Reklamın teklifi yüksek oldukça en başta yer alma olasılığınız da artar. En başta olmak için aynı zamanda rekabeti iyi takip etmeniz ve rakipleri de iyi analiz etmeniz gerekir.
TBM: Tıklama başına maliyet olarak bilinir ve her bir tıklamadan alınan parayı ifade eder. Sabit bir değer değildir ve her zaman gerçeği yansıtmaz. Zira TBM, reklama harcanan tutar ile reklamın tıklanma sayısının bölümünden ortaya çıkar. Eğer 100 liralık bir reklama 100 tıklama olmuşsa, TBM 1 lira olarak hesaplanır. Bu değer ortalama değer olarak bilinir. Yani bazı tıklamalar 1 lira üzerindeyken bazıları 25 kuruşa kadar düşebilir.
BGBM: Bin Görüntülenme Başına Maliyeti ifade eder. Reklamın 1000 kişiye görüntülenmesinden ne kadar harcandığını ifade eder. Eğer reklamınız 100 liralıksa ve 100 bin kişi görüntülediyse, BGBM 1 lira olarak hesaplanır.
Teklif verdiğiniz anahtar kelimelerin rekabet gücüne ve bu anahtar kelimenin şirketiniz için gerçek dönüşümlerle alaka düzeyine bağlı olarak, AdWords işletmeniz için işe yarayabilir veya işe yaramayabilir. Önemli olan, doğru kitleye doğru reklamı sunabilmektir. Google Ads uygulaması da bu işlemi yerine getirir. Yayınlamak istediğiniz reklamların, uygun kitleyle buluşması adına algoritmasını kullanır ve arama sonuçlarına göre reklamlarınızı en uygun biçimde yayınlar.
Faydalı mıdır?
Google Ads, faydalı olmak adına tasarlanmıştır. Zira kazan-kazan tekniği uygulanmaktadır. Hem Google kazanır hem de siz kazanırsınız. Tabi bu durum, reklamların ne kadar iyi hazırlandığına bağlıdır ve anahtar kelime seçimi de bu durumda oldukça önemli olarak bilinmektedir. Çoğunlukla, paralarını yanlış anahtar kelimelere harcamadıkları veya zayıf, düşük TO’lu reklamlar yazmadıkları sürece, Google AdWords’ün birçok işletme türü için son derece etkili olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle Google Adwords hakkında ya bir danışmanlık hizmeti almak ya da kendi danışmanınız olmak çok önemlidir. Aksi durumda boşa para harcayabilir ve faydasız reklamlar oluşturabilirsiniz.
Reklam Yayınlarken Nelere Dikkat Etmeli?
Reklamın konusunu belirlemek için öncelikle sitenizi ve hedef kitlenizi belirleyin. Böylelikle ilk olarak reklamın kimler için yayınlanacağı bulunmuş olur. Böylece konum da doğru bir şekilde hesaplanabilir. Örnek olarak yaşlı nüfusuna uygun bir reklam yayınlanacaksa bu durumda yaşlı insanların yoğun olduğu bölgeler tercih edilebilir.
Reklamların Konumu Nasıl Belirlenir?
işletmeniz için Google Ads reklamcılığının maliyetlerini ek olarak birçok faktör etkileyebilir. Reklamınızın gerçek konumu, reklam sıralamanız (Maksimum Teklif süreleri Kalite Puanı) tarafından belirlenir. En yüksek reklam sıralaması 1. reklam konumunu alır.
Gerçek TBM’niz, altınızda olan bir sonraki en yüksek reklamın reklam sıralamasının Kalite Puanınıza bölünmesiyle belirlenecektir. Bu kuralın tek istisnası, Google Ads açık artırmasında tek teklif veren veya en düşük teklif olduğunuz zamandır; daha sonra tıklama başına maksimum teklifinizi ödersiniz. AdWords’te teklif verme, düşük kalite puanlarıyla teklif veren reklamverenleri ağır şekilde cezalandırır. Tersine, Kalite Puanları yüksek olanlar daha yüksek reklam sıraları ve daha düşük TBM alırlar. Böylece daha uygun fiyatlara daha iyi reklam verme fırsatına sahip olabilirler.
Alternatif teklif verme yöntemleri arasında BGBM ve EBM bulunur. BGBM teklifi, gösterimlere dayanır ve TBM teklifinin yanında kullanılabilir. TBM, bir reklamın kaç tıklama aldığına bağlı olarak maliyetidir, BGBM ise bin gösterim aldığına bağlı olarak bir reklamın maliyetidir. Her iki yöntem aynı anda kullanılabilir. Google Ads’teki anahtar kelimeler, kullanıcılar bu ürünleri veya hizmetleri ararken reklamlarının arama motoru sonuçları sayfasında (SERP) görünmesi umuduyla, reklamverenlerin teklif verdiği kelimeler ve kelime öbekleridir. Örneğin, çevrimiçi Takipçi satıyorsanız,
“İnstagram Para Kazanma” ve “İntagramdan Nasıl Para Kazanırım”
gibi anahtar kelimelere teklif verebilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması, hangi anahtar kelimelerin reklamlarınıza ve sitenize alakalı trafik çekme olasılığının en yüksek olduğunu belirlemek için araçları ve verileri kullanma sürecidir.
SEO’nun Ads Üzerindeki Etkisi
SEO, Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinir, sitenizin veya sayfanızın bir arama motoru sonuç sayfasındaki görünürlüğünü organik yöntemlerle iyileştirme eylemidir. Bu organik iyileştirme, reklamların da konumunu belirlemede yardımcıdır. SEO, içeriğinizde arama anahtar kelimeleri kullanarak yapılabilir, böylece bir arama motoru sitenizi daha hızlı ve daha doğru bir şekilde bulabilir ve görüntüleyebilir. Site yetkilisi ve bağlantı profiliniz de arama motoru sıralamalarınızda rol oynar. Kısaca SEO kaliteniz, reklamlarınıza da doğrudan etki etmektedir.
Diğer Terimler ve Reklama Etkileri
Google Görüntülü Reklam Ağı veya GDN, Google’ın tüm İnternet kullanıcılarının %90’ından fazlasına ulaşan görüntülü reklamlar yerleştirmesine olanak tanıyan çok geniş bir site ağıdır! Reklam verenler, genellikle Görüntülü Reklam Ağı tıklamalarının arama ağındakilerden daha az maliyetli olduğunu fark eder. Hedefleme yöntemlerinize bağlı olarak, TO’lar yüksek ve EBM düşük olabilir.
Bir reklam grubu, Google Ads reklamlarınız, anahtar kelimeleriniz ve açılış sayfalarınız için bir kapsayıcıdır. Google, Google Ads kampanyaları oluşturan reklam verenleri, sıkı bir şekilde yapılandırılmış reklam gruplarıyla ödüllendirme eğilimindedir. Tüm anahtar kelimelerinizi aynı reklam grubuna dökmemek, anahtar kelimelerinizi temalar halinde düzenlemek önemlidir.
Reklam alaka düzeyi, teklif verdiğiniz anahtar kelimenin reklamlarınızla ne kadar alakalı olduğunun ve anahtar kelimelerinizin reklamlarınızın ve açılış sayfalarınızın mesajıyla ne kadar eşleştiğinin bir ölçüsüdür. Daha yüksek reklam ve anahtar kelime alaka düzeyi, tıklama oranlarınızı ve Kalite Puanlarınızı artırabilir.
Google Ads’deki Dönüşüm Optimize Edici, reklam veren tarafından belirlenen bir dönüşüm başına maliyetle (İşlem Başına Maliyet veya EBM olarak da bilinir) olabildiğince çok sayıda dönüşüm sağlamaya çalışmak amacıyla teklifleri anahtar kelime düzeyinde yöneten bir teklif manipülasyon aracıdır.
Google Ads Başarıları
Google Ads üzerinden günümüzde küçük ve orta ölçekli milyonlarca işletme yararlanmaktadır. Ancak Google Ads, milyonlarca işletmeye de zarar verebilir. Bunun nedeni tamemen işletme kaynaklı hatalardan oluşabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hatalı reklamlar, paranızın boşa gitmesine neden olur. Ancak günümüzde Google Ads sayesinde işletmesini büyüten firmaların başarıları da hatrı sayılı seviyededir. Bunlarla ilgili YouTube videolarından faydalanabilirsiniz. Bu işletmelerin başarı öyküleri ise sizler için motivasyonel bir gelişme olacaktır.
Google Ads Askıya Alınma
Eğer işletmeniz Google Ads politikalarını ihlal ederse, bu durumda ne yazık ki hesap iptal edilebilir ya da askıya alınabilir. Bu durumda ana panele girişiniz yasaklanır. Yapmanız gereken ise Google Ads politikalarını iyice okumaktır. Bu politikalar, reklamların daha iyi yayınlanması adına konulmuştur ve bu nedenle önemlidir. Eğer dikkat etmezseniz hesaplarınız askıya alınabilir.
Askıya alınan bir hesabınız varsa bu durumda politikanın hangi maddesini ihlal ettiğinizi inceleyin. Zira önemli olan maddelerin ihlali, işletmenizin de sonunu getirebilir.
Google Haritalar ve Google
Ads Google Haritalar özelliği, Google My Business yani Benim İşletmem uygulaması sayesinde yeni bir boyut kazandı. İşletmeler, daha fazla gelir elde etmek amacıyla kayıtlarını haritalar üzerinde oluşturdu. Google Ads uygulamasına çok fazla gerek kalmadan ücretsiz bir reklam hizmeti arıyorsanız, Google Haritalar ve Benim İşletmem uygulamalarından da faydalanabilirsiniz. İşletmenizi haritalara ekleyerek daha fazla ziyaretçi çekecek ve daha fazla para kazanabileceksiniz.
Bu işlemler tamamen ücretsizdir fakat kötüye kullanımı sonucunda işletmeniz Google üzerinde banlanabilir ve reklam yayınlama özelliğiniz de kısıtlanabilir. Eğer Google’ın gücünden faydalanmak ve mahrum kalmamak istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken şey, politika maddelerini iyice okumak ve sizler için hazırlanmış kurallara göz atmak olacaktır. Bu sayede ancak ve ancak Google üzerinde başarıyı yakalayabilir ve daha fazla müşteri çekebilirsiniz.