Google Adsense Nedir

Google Adsense Nedir? Ne İşe Yarar

İnternetten Para Kazanma Yolları arayanların duydukları yöntemlerden birisi de Google Adsense üzerinden para kazanmaktır. Bu yöntem daha çok pasif kazanç olarak tanımlanmaktadır. Bilindiği üzere Google Adsense, Google tarafından piyasaya sürülen bir hizmettir. Google Adsense, reklam dağıtımı yapmaktadır ve yayıncılarına sunduğu reklamlarla web sitelerinin tıklama ya da izlenme başına gelir etmesini sağlamaktadır. Ancak sitelere bu hakkı tanımadan önce siteleri ince eleyip sık dokur ve iyice terletir. Yani her isteyen Google Adsense üzerinden para kazanamaz. Uzun bir inceleme süreci bulunur ve bu süreçte sitenin de Google Politikalarına uyumlu olması gerekir. Fakat siteleri Google Adsense yayınlamasına uygun hale getirmeden önce Google Adsense hesabının alınması gerekir.

Google Adsense Nasıl Alınır?

Google Mail ile kayıt olduğunuz bir hesabınıza, Google Adsense sitesinden kayıt olarak ilk etapta başvuruda bulunursunuz. Başvurunuzun onaylanması için belirli bir süre Google, gerekli kriterlere uyumlu olup olmadığınızı inceler. Eğer başvurunuz onaylanırsa, posta yoluyla adresinize bir pin kodu gelecektir. Bu pin kodu sizin Adsense hesabınızın kodudur ve saklanması gerekmektedir.

Google Adsense WordPress Sitesine Nasıl Eklenir?

WordPress sitenize Adsense eklemek için önce Adsense hesabınızın olması ve web sitenizin reklam yayınlama onayı alması gerekir. Yukarıda sizlere bahsettiğimiz bu aşamalar tamamsa o halde Google Adsense paneli üzerinden reklam kodu oluşturulmalıdır. Bu reklam kodu, sitenize yayınlamanız için özel olarak oluşturulmaktadır. Reklamlarım sekmesinden Yeni Reklam butonuna tıklayarak reklamınıza isim vermeniz ve boyutlandırmasını yapmanız gerekir. Bu işlemlerden sonra bir kod oluşturulur ve diğer aşama da bu kodun web sitesi içerisinde kullanılmasıdır. Eğer aldığınız bu kodu sitenizde yayınlamak istiyorsanız bu da farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir.

WordPress kullananlar, Adsense kodu ekleme konusunda şanslıdır çünkü eklentiler bu durumda yardımcı olmaktadır. Ad Inserter eklentisini indirerek Adsense kodunu sitenizin her bir yerine ekleyebilirsiniz. Eklentiyi indirdikten sonra kutucuklara kodu yerleştirip kutucukların nerede yayınlanması gerektiğini ve kaç adet reklam olması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Google, bir sayfada 3 adet reklamın ideal olduğunu bildirmiştir ve daha fazla reklam barındırmak sizin için sorun arz edebilir.

Ek olarak bileşenler sayesinde elle kod ekleme de yapabilirsiniz. Bunun için Başlangıç bölümünden Görünüm sekmesine ve oradan da Bileşenler sekmesine tıklayın. Özel HTML bileşenine kodunuzu ekleyin ve isteğe bağlı olarak başlık ekleyerek nerede yayınlanmasını istiyorsanız o bölgeye yerleştirin. Eğer sidebar kısmına bu kodu eklerseniz, sitenizin sağ ya da sol kısmında bu reklam sekmesi yer alacaktır ve reklamlarınız görünmeye başlayacaktır.

Bunlara ek olarak otomatik reklam kodlarını (Adsense panelinde) sitenizin head etiketi içerisine ekleyerek reklam kodlarıyla uğraşmadan otomatik reklam ekleme yapabilirsiniz. Reklamlar, yükleme sırasında boş olan yerlerde yayınlanır. Otomatik reklam yayınlama işlemi, Google tarafından son zamanlarda önerilen bir işlem olarak bilinmektedir.

Adsense Ne Kadar Kazanç Verir?

Bu tamamen size bağlıdır. Ne kadar kazanç sağlayacağınız, alacağınız hite ve sitenizin temasına bağlı değişir. Finans siteleri, daha yüksek hit alabilecek siteler olarak bilinirler ve TMB oranları da yüksektir. Giyim blog sitelerinde ise daha düşük oranlar görülmektedir. Genel blog sitelerinde oranlar genel olarak ülkemizde düşüktür. Diğer ülkelerde örneğin Avrupa ülkelerinde kazanç oranları yüksektir. Ülkemizde Adsense üzerinden elde edebileceğiniz kazancın sınırı yoktur. Ortalama bir site günlük 2000 tıklamayla ayda 500 liraya kadar kazanç elde edebilir ve bu kazanç pasiftir. Yani sizin bu aşamada bir şey yapmanıza ihtiyaç yoktur.

Adsense kazançları konusunda ek olarak şunu söyleyelim: Kazanç sağladığınızda 200 liralık bir alt limiti aşmanız gerekir. Bu limit aşıldığı zaman her ayın 21. gününde kazanç size aktarılır. Yazdığınız hesap numarasına direkt olarak yatan para herhangi bir gecikme yaşamaz. Eğer o gün hafta sonuna denk gelirse devam eden haftaiçi iş gününde para hesabınıza yatar.

Adsense Tarihçesi

Google, ilk adı içerik hedefleme reklamcılığı olan AdSense programını Mart 2003’te başlattı. AdSense adı ilk olarak, AdSense için rekabetçi bir teklif olan Applied Semantics tarafından kullanıldı. Ad, Google’ın Applied Semantics’i Nisan 2003’te satın almasından sonra Google tarafından benimsenmiştir.

Bazı reklam verenler, AdSense’in bir web sayfasındaki içerikle bağlamsal olarak alakalı reklamlar sunması ve içeriğin bir kullanıcının ticari arzularıyla ilgili olma olasılığının arama sonuçlarından daha düşük olması nedeniyle Google Ads’den daha kötü sonuçlar verdiğinden şikayet ettiler. Örneğin, çiçeklere adanmış bir bloga göz atan birinin, çiçeklerle ilgili terimleri arayan birine göre çiçek siparişi vermekle ilgilenme olasılığı daha düşüktü. Sonuç olarak, 2004 yılında Google, reklam verenlerinin AdSense ağından çıkmalarına izin verdi.

Gmail’in kurucusu Paul Buchheit, Google’ın e-posta hizmetinde reklam yayınlama fikrine sahipti. 2005’in başlarında AdSense, Google’ın toplam gelirinin tahmini yüzde 15’ini oluşturuyordu. Google AdSense, 2009’da artık “birden çok ağın reklam görüntülemesini sağlama” dahil olmak üzere yeni özellikler sunacağını duyurdu. Şubat 2010’da Google AdSense, daha alakalı reklamlar sunmak için içeriğe dayalı eşlemede arama geçmişini kullanmaya başladı. 21 Ocak 2014’te, Google AdSense, yayıncıların doğrudan reklam satabileceği bir araç olan Doğrudan Kampanyaları kullanıma sundu. Bu özellik 10 Şubat 2015’te kullanımdan kaldırıldı.

Adsense Nasıl Çalışır?

AdSense’e katılmak isteyen web yöneticisi, AdSense JavaScript kodunu bir web sayfasına ekler. Bu sayfa bir son kullanıcı (ör. İnternette gezinen bir kişi) tarafından her ziyaret edildiğinde, JavaScript kodu, Google’ın sunucularından getirilen içeriği görüntülemek için satır içi JSON kullanır.

İçeriksel reklamlar için, Google’ın sunucuları, bir dizi yüksek değerli anahtar kelime belirlemek için Mediabot “tarayıcısı” tarafından oluşturulan sayfanın web önbelleğini kullanır. Anahtar kelimeler önceden önbelleğe alınmışsa, bu anahtar kelimeler için reklamlar, Reklamlar teklif verme sistemine göre sunulur.

Web sitesi hedefli reklamlar için, reklam veren, reklamların gösterileceği sayfaları seçer ve bin gösterim başına maliyete (BGBM) veya reklam verenlerin görüntülenen her bin reklam için ödemeyi seçtikleri fiyata göre ödeme yapar. Tavsiyeler için, ziyaretçiler bahsi geçen yazılımı indirdiklerinde veya bahsi geçen hizmete abone olduklarında Google, reklam verenin hesabına para ekler.

Reklam Türleri Hakkında

Adsense reklamları, içerik veya video gibi farklı özelliklerde olabilir. Bu özellikleri siz kendiniz seçerek sitenize uygulayabilirsiniz. Günümüzde video reklamları ve hareketli reklamlar, metin reklamlarından daha fazla kazanç sağlamakta ve daha uygun teklifler sunmaktadır. Bu nedenle kullanıcıların daha büyük bir bölümü de bunu seçmektedir. Eğer sizler de video tabanlı reklamları tercih ederseniz bu durumda kazancınız yaklaşık olarak yüzde 30 üzerinde artacaktır. Ek olarak reklam politikalarını ihlal etmediğiniz sürece sitenizde hem metin hem de video reklamlarından da faydalanabilirsiniz.

Üyelere göre video reklamları sitenin yan kısmında daha çok iş yaparken metin reklamları ise sitenin üst bölgesinde daha fazla iş yapar. Çünkü üst bölüm metin açısından daha çok desteklenirken yan bölümler ise pek dikkat çekmediği için daha dikkat çekici reklamlara ihtiyaç duyar. Bunlar da video reklamları olarak bilinirler. Adsens reklamları eğer içeriğe taşarsa ya da çok büyük olursa bu durumda politika ihlal edilmiş olur ve kullanıcılar sizleri Google’a şikayet edebilirler.

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir