Domain Nedir? Ne İşe Yarar, Domain ile ne Yapılır
İnternet bizler için önemli bir mecradır. Bu mecrada da isimler oldukça önemlidir. İsimlerden kast ettiğimiz şey çok çeşitli olsa da alan adı, bizler için Domain konusunda oldukça önemlidir. 2020 yılında ise yaklaşık olarak 20 milyon üzerinde domain satın alınmış durumdadır. Bu nedenle domain yatırımı çok önemli bir konudur ve domain satın alma işlemleri de çok fazla rağbet gören bir konudur. Bu yazımızda bu konu hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Günümüzde hemen hemen her şey internet üzerinden yapılmaktadır. Fatura ödemeleri, alışverişler, sosyalleşme ve daha nice günlük yaşantımızın temel eylemleri, web siteleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Hal böyle olunca, büyük ya da küçük tüm işletmeler ve isimler, web sitesi açarak isimlerini duyurmaya ve daha fazla para kazanmaya çalışıyor. Ancak web sitesi sahibi olmak için ilk gereken şey, domain yani ‘alan adı’dır. Eğer bir alan adına ve onu barındırabilecek bir hosting paketine sahipseniz, siz de bir web sitesi sahibi olmuş olursunuz.
Alan adı olarak da bilinen domain, web sitelerinin iziksel adresi olarak bilinir. Her bir web sitesi, domain uzantısıyla birlikte benzersiz bir isme sahiptir. İnternet tarayıcılarının sabit bir IP adresine bağlanabilmesi adına bir domainin var olması gerekir. Tarayıcılara, hangi sunucuya bağlanacaklarını bildirme görevi görür. Domain kayıtları, resmi olarak ICANN topluluğu tarafından denetlenmektedir. İnternet üzerinde bir web sitesine sahip olmak adına (hosting ile birlikte) en gerekli bileşenlerdendir.
Domain Hakkında
Domain hakkında bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu başlıkta sizlere domain hakkında merak ettiğiniz bilgileri vereceğiz. Bu bilgileri edinerek domain satın alabilir ve domain üzerinden para kazanabilirsiniz.
Domain dediğimiz şey, esasen bir IP adresidir. İnternet üzerinde her bir web sitesi, bir IP adresine sahiptir ve buna karşılık gelen bir isim mevcuttur. Bir web sitesinin url adresi, birden fazla modülden oluşmaktadır. Örnek olarak; https://www.orneksite.com.tr adresine göz atabiliriz. Https, bir bilgisayar ağından internete bağlanmak adına gerekli olan HTTP uzantısının güvenilir versiyonudur. Bu sayede internet ağı ve bilgisayar arasındaki yol yapılmış olur. Www ise World Wide Web açılımına sahip bir ağdır. Bu ağ sayesinde tüm bilgisayarlar birbirleriye iletişime geçerler. Webe bu sayede bağlanılmış olunur. Orneksite ise bizim alan adımızdır. İşte satın alınacak şey budur. Aynı zamanda yatırımı yapılacak şey de budur.
.com ise web sitemizin alan adı uzantısıdır. Com, gov, org, net gibi onlarca alan adı uzantısı mevcuttur. Bunu da alan adını satın alırken isteğe bağlı seçebilirsiniz. .tr uzantısı ise ülke kodunu gösterir. Bu sayede web sitesinin hangi ülkeye bağlı olarak hizmet verdiğini belirtmiş olursunuz.
Ülkemizde Domain Fiyatları
Uzantıya farklı olarak domain ücretleri de değişir. Domain uzantısı, .com, .net ya da diğer uzantılar olarak bilinmektedir. Günümüzde en sık kullanılan ve en iyi domain uzantısı .com uzantısıdır. Diğer uzantılar ise farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır ve bu nedenle fiyatları da değişiklik gösterir. Bir domain ortalama olarak 7 ila 10 dolar arası değişir. Bu da ülkemizde her sene farklı domain ücretlerinin oluşmasına neden olur. Domainler, ICANN sistemine kayıtlandığı için ödemeler de ne yazık ki dolar üzerinden yapılmaktadır. Her sene ülkemizde artan domain fiyatları, sizlere zorluk çıkarıyorsa domainleri birkaç senelik ödeyerek daha uzun vadede uygun fiyatlı domain satın alımı gerçekleştirebilirsiniz.
Domain fiyatları aynı zamanda hosting ve domain şirketlerinin politikalarına bağlı olarak da değişir. Örnek olarak bazı firmalar, ilk kayıtlarda sizlerden çok daha uygun fiyatlar talep edebilir. Bu nedenle firmaları tek tek incelemek ve buna bağlı olarak fırsatları yakalamak gerekmektedir.
Domain Yatırımı Hakkında
Domain yatırımı konusuna gelelim. Esasen Godaddy gibi küresel şirketlerin de yaptığı şey budur. Birden fazla alan adı satın alınır ve bu alan adları park edilir. Özellikle de jenerik dediğimiz alan adları çok rağbet görmekte ve projelerde kullanılmaktadır. Akılda kalıcı, uzun olmayan ve iyi bir uzantıya sahip alan adı eğer boşa düşmüşse, yatırım yapmak isteyenler bu alan adını satın alır ve başkalarına pazarlar.
Domain yatırımı temel olarak bu şekilde yapılır. Satın alınan alan adları, bir listede kategorize edilir ve projeleri için bu alan adına ihtiyaç duyanlara yüksek fiyatlara satılır. Günümüzde 200 bin TL büyük bir paradır ve bir alan adı için ödendiğini de düşünürsek, alan adı yatırımının ne kadar karlı olduğunu görebiliriz.
Domain hakkında bilmeniz gereken diğer bir konu ise isimlerdir. Seçmiş olduğunuz Domain İsimleri ileride sizler için bir çok konuda öncülük etmenizi sağlar. bu nedenle kuracak olduğunuz projelerinizde Domain (Alan Adı) Seçimi aslında çok önemlidir.
Domainin Düşmesi Ne Demek?
Bir alan adı, minimum 1 yıllığına kiralanır. Bu nedenle 1 yıl sonra yeniden ödeme yapmanız gerekir. Eğer ödeme yapmazsanız 3 ayın sonunda alan adı düşer ve herkes tarafından satın alınabilir. Bu durumda yapmanız gereken, belli başlı scriptleri kullanarak domain süresi dolmaya yakın haber almaktır. Bu sayede elinizdeki domainlerin ne zaman düşeceğini aklınızda tutmak zorunda değilsiniz.
Domain düştüğü zaman yeniden satın alınmalıdır ve ne yazık ki içerisindeki tüm bilgiler de silinir. Domain yaşı sıfırlanır ve tüm değerini kaybeder. DA- PA değeri olarak bilinen bu değerler sıfırlandığı zaman tüm yatırımınızı kaybetmeniz söz konusudur. Bu nedenle domain düşmeden onu mutlaka yenilemelisiniz.
Domain Park Etmek
Eğer bir domain satın aldıysanız ve bunu şimdilik bir hosting paketi almayıp kullanmak istemiyorsanız, Domain Parking özelliği sayesinde alan adınızı park edebilirsiniz. Birçok hosting sitesi, domainlerinizi park etmek adına sizlere uygun fiyat biçer. Aynı zamanda bazı hosting paketleri de domain park etme özelliği sunar. Bu özellik sayesinde sizler de belirli bir süre boyunca alan adınızı park edebilir ve diğer insanların satın almasını engelleyebilirsiniz.
Alan adını park etme işlemi, yatırım olarak kullanılır. Yukarıda bahsettiğimiz domain yatırımı işlemlerinde alan adını park etme işlemi çok önemlidir. Bu alan adını park ederek pazarlayabilir ve daha yüksek fiyatlara isteyen insanlara satabilirsiniz. Satış işlemleri ise bir sonraki başlıkta yer almaktadır.
Domain Satış İşlemleri
Eğer elinizdeki domaini satmak istiyorsanız, öncelikle alıcı bulmanız gerekir. Birçok hosting firması, alan adınızı satılığa koyma özelliği sunar. Bu özellik sayesinde alıcı bulmak zorunda kalmadan pazardan faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak forum sitelerinde ilan yayınlayarak domain satış işlemi yapmanız da pekala mümkündür. Bu işlemde sadece domaini satarsanız, domain yaşı ve domain otorite puanı çok önemlidir.
Domain Yatırımı Karlı mı?
Domain yatırımından bahsettik fakat ne kadar getiri sağlar bahsetmedik. Örnek olarak bir domaini 70 liraya alırsanız, bunu bir yıl içerisinde en az 100 liraya satmanız gerekir. Yoksa sizler bu yatırımdan yeteri kadar kar edemezsiniz. Bu nedenle de düşecek domainleri iyi takip etmeli ve düştükleri gibi satın almalısınız. Sonrasında bunları satış başlığındaki gibi pazara koyarak alıcı bulabilirsiniz. Alıcı bulduktan sonra anlaştığınız fiyata sattığınızda bir kazanç elde edebilir ve bu kazançtan yeni domain alabilirsiniz. Bu durumda kendi bütçesini oluşturan bir iş elde edersiniz. Domain yatırımından GoDady gibi şirketler sadece yılda birkaç milyon dolar elde etmektedir. Siz de binlerce lira kazanabilirsiniz.